Govor Željka Matejčića – Okrugli sto na temu “Zaštitar u školi”

Govor Željka Matejčića – Okrugli sto na temu “Zaštitar u školi”

Uvaženi,

Prije svega zahvalio bih gospodinu Aleksandru Đuričkoviću na pozivu, Direktorici i svim radnicima UPTC-a na ukazanom gostoprimstvu, ali i povjerenju koje su mi ukazali pozvavši me na ovo vrlo važno događanje.

Izrazito sam počašćen što sam sudionik nečega za što osobno mislim da će promijeniti percepciju sigurnosti ali i ponuditi određena rješenja, koja iako su začetak, dugoročno sigurno donose plodove zdravijeg i sigurnijeg društva kako u Crnoj Gori tako i u regiji.

Za mene je ovaj okrugli stol vrlo važan iz nekoliko razloga;

Prvenstveno je to što se ovdje govori o sigurnosti najranjivije i najpodložnije skupine, a to su naši mladi, koji su iz dana u dan sve izloženiji štetnim uticajima, a mi stariji sve teže pratimo razvoj ponude lošeg kojim je omladina bombardirna.

Drugi je razlog što sam bio sudionik u provedbi sličnog projekta iako sad sa sigurnošću mogu reći da je Crna Gora napravila nešto o čemu smo mi u Hrvatskoj sanjali, a to je da se u problematiku sigurnosti odnosno u prevenciju nasilja u školama i općenito vršnjačkog nasilja operativno a ne samo deklarativno, uključuju gotovo sve relevantne državne institucije, sa naglaskom na civilne ustanove pri čemu prvenstveno mislim na Ministarstvo prosvjete i na Ministarstvo unutrašnjih poslova, što kod nas nije bio slučaj.

Naime mi smo projekt bili prisiljeni provoditi lokalno u suradnji samo sa lokalnim zajednicama, pa smo uporište tražili u dva osnovna zakona – Zakonu o privatnoj zaštiti i Obiteljskom zakonu.

Projekt koji smo vodili prvenstveno je bio usmjeren na zaštitu javnih prostora i javne infrastrukture, a tek u kasnijoj fazi ukazala se potreba za širenjem prve faze projekta na same obrazovne objekte.
Razlog tome bile su opservacije zaštitara upravo na pojave maloljetne delikvencije, nasilja u školskim objektima ali i ugrožavanja školskih prostora i same djece od strane narkomanskih i kriminalnih skupina i pojedinaca.
Rizici su pojačani ne provođenjem obiteljskog zakona ali i inspekcijskih kontrola, pa je tako već u prva dva tjedna opservacije detektirano kretanje maloljetnika iza 23:00 sati bez pratnje starijih, kao i neselektivna prodaja alkohola i duhanskih proizvode maloljetnicima. Sve ovo rezultiralo je devastacijom javnih dobara i rastom maloljetničke delikvencije.

Vrlo brzo nakon početka nakon prvih pokazatelja pristupili su nam direktori škola te zatražili širi angažman u smislu tehničke zaštite, ali i uspostave fizičke zaštite u same školske objekte.

Paralelno su sa uvođenjem zaštitara provođene sigurnosne procjene svih gradskih prostora i školskih ustanova, kako bi se detektirale kritične točke i događanja te kako bi se odabralo najoptimalnije sigurnosno rješenje.

Činjenica da je projekt bio ograničen na lokalnu razinu te da osim MUP-a nije bilo veće institucionalne potpore (i mup je samo nadzirao provedbu), projekt je nakon godinu dana počeo stagnirati.

Za razliku od nas Crna Gora ima idealan temelj da se projekt razvije u punom profilu, a da za to bude zaslužan zaštitar u školama kao začetni dio 1. Faze većeg projekta.

Treći ali ne manje bitan razlog je taj što ovakvim aktivnostima razvijamo podizanje svijesti o sigurnosti u regionu i iako države na svojoj razini imaju mehanizme i razvijenu suradnju, mišljenja sam da je potrebno na svim razinama podizati sigurnosnu kulturu, pa tako već neko vrijeme sa Aleksandrom razvijamo ideju o međunarodnoj security asocijaciji u kojoj će participirati bivši rukovodioci službi i eksperti po pitanju sigurnosti.
Njihova profesionalna karijera u državnim institucijama je završila, ali su voljni svoje znanje staviti na raspolaganje kako bi kroz razmjenu informacija, analizu i edukativne programe mogli podizati sigurnosnu kulturu i svijest o sigurnosti u civilnim strukturama i gospodarskom/industrijskom sektoru.

Moj jako dobar prijatelj i kolega svojevremeno je izdao knjigu pod nazivom „Jeste li sigurni da ste sigurni?“, pa kad se to zapitamo ispada da smo mi iz profesije nesigurniji od kriminalnih skupina jer nas sputavaju zakoni dok za njih zakoni kao da ne postoje.

Još jednom naglašavam kako je Crna Gora ovakvim pristupom napravila veliki iskorak i postati će lider u regionu u problematici prevencije nasilja u školama, a postizanje discipline sigurnosti u obrazovnom procesu garant je zdrave omladine i zdravih temelja države.

Željko Matejčić
Savjetnik za operativne poslove i AviationSecurityManager.

dsc_9150

dsc_9154

dsc_9156

dsc_9159

dsc_9160

dsc_9161

dsc_9167

dsc_9168

dsc_9169

fdff

UPTC Montenegro je privatna Ustanova za obrazovanje odraslih osoba. Primarna djelatnost Ustanove je osposobljavanje polaznika u Zaštiti lica i imovine. Osnivač Ustanove je Aleksandar Đuričković.

Odgovori