UPTC MNE prva licencirana škola za obuku iz oblasti “FUNKCIONALNA MEDIJSKA PISMENOST”

UPTC MNE prva licencirana škola za obuku iz oblasti “FUNKCIONALNA MEDIJSKA PISMENOST”

PU “Urban Protection Training Centar Montenegro” prva je škola u Crnoj Gori koja je zvanično licencirana za sprovođenje obuke iz oblasti “Funkcionalna medijska pismenost”.

Ovaj program je važan jer pruža polaznicima potrebne vještine i znanja kako bi se nosili sa izazovima današnjeg medijskog okruženja. Evo nekoliko razloga zašto je društveno-ekonomska opravdanost ovog programa važna:

  1. Razumijevanje medijskog okruženja: Funkcionalna medijska pismenost omogućava novinarima da razumiju kompleksnost medijskog okruženja u kojem rade. To uključuje razumijevanje različitih medijskih platformi, njihovih ciljnih publika i načina na koji se informacije distribuiraju.
  2. Kritičko razmišljanje: Program funkcionalne medijske pismenosti pomaže novinarima da razviju kritičko razmišljanje i analitičke vještine. To im omogućava da prepoznaju lažne vijesti, manipulativne tehnike i pristranost u medijima. Kroz ovaj program, novinari uče kako provjeriti izvore informacija i donositi informacione odluke o tome što treba
  3. Etika novinarstva: Društveno-ekonomska opravdanost programa funkcionalne medijske pismenosti naglašava važnost etičkih standarda u novinarstvu. Novinari su odgovorni za objektivno izvještavanje, poštovanje privatnosti pojedinaca i izbjegavanje sukoba interesa. Ovaj program pruža smjernice novinarima o tome kako postupati u etički izazovnim situacijama.
  4. Transparentnost i odgovornost: Funkcionalna medijska pismenost podstiče transparentnost i odgovornost u medijima. Novinari su odgovorni za tačno izvještavanje, provjeru činjenica i ispravljanje grešaka. Ovaj program ih podučava kako biti transparentan u vezi sa njihovim izvorima informacija i kako se nositi s pritiscima javnosti.
  5. Demokratski proces: Društveno-ekonomska opravdanost programa funkcionalne medijske pismenosti naglašava važnost medija u demokratskom procesu. Novinari imaju ključnu ulogu u informsanju javnosti, otkrivanju korupcije i nadzora vlasti. Kroz ovaj program, novinari stječu vještine koje su ključne za održavanje zdrave demokratije.

UPTC Montenegro je privatna Ustanova za obrazovanje odraslih osoba. Primarna djelatnost Ustanove je osposobljavanje polaznika u Zaštiti lica i imovine. Osnivač Ustanove je Aleksandar Đuričković.

Odgovori